De boom van Mondriaan in de tuin van oom Cent  

   
         

Het gele huis in ArlesVincent van Gogh woonde in Arles. In het gele huis. Daar wilde hij kunstenaars ontmoeten. Om samen te schilderen. Samen kunst te maken. Elkaar te inspireren. Praten over kunst. Denken over kunst. Schrijven over kunst. Dat was zijn droom. De droom van Vincent.

14 april - 27 mei 2018

De boom van Mondriaan

in de tuin van oom Cent

van het concrete naar het abstracte


expositie van Het Gele Huis in Princenhage

Expositieruimte van het Princenhaags Museum
Haagweg 334 Breda

Het gele huis in Princenhage
Haagsemarkt 35


Vincent heeft zijn droom nooit werkelijkheid zien worden. Maar zijn droom is gebleven. Zijn droom werd onze droom. Een huis waar kunstenaars samen komen. Elkaar inspireren. Waar iedereen binnen kan lopen. Naar kunst kijken. Naar kunst luisteren. Over kunst praten. In de geest van Vincent. Zijn droom is werkelijkheid geworden. Hier bij ons in Princenhage.

  Het kostte me veel tijd om te ontdekken dat specifieke vormen en natuurlijke kleur subjectieve gevoelssferen opleveren, die de zuivere realiteit aan het zicht onttrekken. De verschijning van natuurlijke vormen verandert, maar de realiteit blijft onveranderlijk  
  Kunsthistorica Jacqueline van Paaschen neemt u mee in de wereld van Piet Mondriaan, zijn leven en werk en zijn inspiratiebronnen.
 
Voor het herdenkingsjaar 100 jaar De Stijl schreef Jacqueline van Paaschen het boek Mondriaan en Steiner - wegen naar nieuwe beelding.
Opening
zaterdag 14 april 2018

13.30 uur
lezing door Jacqueline van Paaschen

'Bloeiende appelboom'
een hoogtepunt in Mondriaans werk

Johanneskerk
Dreef 5 Princenhage

16.00 uur
Officiële opening in de expositieruimte
van het Princenhaags Museum
  De boom was voor Piet Mondriaan, naast de kerk, zee en de duinen, het ideale motief om een nieuwe beeldtaal te vinden. Zo ontstonden zijn abstracties van ritmische horizontale en verticale lijnen.


 Zijn zoektocht naar verinnerlijking van de werkelijkheid is te zien in 'Bloeiende appelboom' uit 1912 en vormt een hoogtepunt in Mondriaans oeuvre. Het legde onder meer de basis voor zijn abstracte schilderijen Compositie in kleur A en B uit 1917.
Adri Goedegebuure
         
  Het Gele Huis
Lidy Meier/Frank Nusselein/Lanne Verheijen/Ben Verschuren/Ada Krowinkel

info@hetgelehuisinprincenhage.com

© tekst/ontwerp: Ben Verschuren/Carla Gerritzen