Voorbij de atlas
jaarlijkse expositie in het
Princenhaags Museum
 
     

De initiatiefgroep “Het Gele Huis in Princenhage” organiseert ook weer dit jaar van 8 juni t/m 28 juli een tentoonstelling in het Princenhaags Museum, Haagweg 334 in Breda.

Het thema is: ‘Voorbij de Atlas’, gericht op de veranderende wereld om ons heen. Dit thema wordt van uit verschillende disciplines door 23 kunstenaars verbeeld.

De expositie werd op zaterdag 8 juni theatraal geopend door theatergroep KROV.Bekijk HIER de tentoonstelling.


De expositie is te bezichtigen in juni en juli

wo t/m zo van 13 - 17 uur

Entree € 3,- Catalogus
€ 5,-
Entree + catalogus € 6,-

Deelnemende kunstenaars
Margriet Oomen, Ivon Roncken, Jan van Helvoort, José Jonkers, Robin Helleman, Walter Maas, Toos Geldof, Arny Otten, Hanneke Pelgrom, Herman Dekkers, Piet den Blanken, Lucienne Smit, Tjaard van Holten, Lidy Meier, Frank Nusselein, Ada Krowinkel, Maud van Nie, Carla Hopmans, Y. Né, Geertrui van den Brink, Lian Waas, Natasja Ahout, Ludovicus van Eijnatte

Artist in residence in het baarhuisje
Lidy Meier, Geertrui van den Brink, Maud van Nie, Carla Hopmans, Ada Krowinkel, Desiree Otten, Marijke Hooghwinkel, Jaap Brandenburgh, Toos Geldof, Beppie Lotterman, Evert Uit de Fles

In de maand juni zijn er op de eerste vier zondagen lunchconcerten van 12.30 tot 14.00 uur in de tuin van het museum
 

Marlous Terwiel
Op zaterdag
  22 juni wordt in het Princenhaags museum de schijnwerper gericht op de Princenhaagse kunstenares Marlous Terwiel.  Dat gebeurt om 15.00 uur in het kader van de de tentoonstelling “Voorbij de atlas”.  Het wordt verzorgd door Ruth Terwiel, een nicht van de in 2013 overleden kunstenares.

Marlous Terwiel was een cartografe en fijnschilderes. Ze schilderde o.a. portretten van huizen en tuinen. In heel Nederland en in de rest van de wereld kreeg ze opdrachten. Maar ook in Princenhage. Deze dochter van Princenhage's allereerste tandarts leidde een zeer avontuurlijk leven. 47 van haar gouaches zijn nu samengebracht in een boek. De begeleidende teksten zijn geschreven door haar nicht Ruth.

Marlous groeide op aan de Haagweg als jongste in een tandartsengezin met vijf kinderen. Ze volgde de tekenopleiding in Tilburg. Met haar eerste man vertrok zij op jonge leeftijd naar Papoea Nieuw Guinea, waar ze het vak van cartografie onder de knie kreeg.

In 1984 keerde ze terug naar Nederland en ontwierp haar Cartomobile, een woon- en werkruimte op wielen. Zo reisde ze door het hele land en kreeg heel wat opdrachten voor portretten én landkaarten.

Boekentafel
Op zaterdag 6 juli om 15.00 gaan de schijnwerpers bij de expositie ‘Voorbij de Atlas’ voor de tweede keer naar een speciaal onderwerp. In het Princenhaags Museum tonen kunstenaars hun kijk op het onderwerp: de veranderende wereld. Het nu, de toekomst maar ook het verleden zijn verbeeld.
Geertrui van den Brink is teruggegaan in de tijd en heeft verhalen over WOII geschreven. Zij gaat stukken uit haar boek ‘Dr. Albert van de Poel, Eerherstel voor Gestapogevangene 5919’ voorlezen.Voor de expositie heeft zij een historische kaart gemaakt over verzetsgroepen in Princenhage in de oorlogsjaren. Ook die verhalen komen aan bod. Aangezien we dit jaar 75 jaar bevrijding herdenken doet een terugblik naar ingewikkelde en moeilijke tijden ons beseffen dat wij (gelukkig) in andere tijden leven.
Entree expositie en boekentafel €3,00.
Aanmelden via
info@hetgelehuisinprincenhage.com.

Poëzie en muziek

Op zondag 7 juli leest Kees van Meel gedichten voor, muzikaal begeleid door Deborah Jacobs.

 

Biodiversiteit
Een exclusieve lezing door Drs.B.J.E.(Ben) ten Brink
vrijdag 19 juli

Ooit was deze plaat van Koekkoek in alle klaslokalen aanwezig om de kinderen het dierlijk en plantaardig leven in de sloot te tonen. De afgelopen decennia heeft de aarde ingrijpende veranderingen ondergaan. Is het slootje dat we buiten aantreffen nog wel vol leven?

De expositie ‘Voorbij de Atlas’ refereert ook aan de klimatologische en ontwrichtende veranderingen door toedoen van de mens.

Ben ten Brink werkt voor het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag. Hij heeft voor de Verenigde Naties onderzoek gedaan naar biodiversiteit. Over de tijdsperiode van 2000 v. Chr. tot heden en de verwachtingen voor 2050. Hij wil de conclusies uit zijn onderzoek graag met u delen.

Waar en wanneer?
Expositie en lezing vinden plaats in het Princenhaags Museum. Haagweg 334 4813 XE Breda.
U kunt vanaf 19.00 de expositie bezoeken en aansluitend de lezing volgen. De toegangsprijs voor de expositie, catalogus en de lezing is €10,00 p.p. incl. een drankje.
De zitplaatsen worden tussen de kunstwerken opgesteld. U moet rekening houden met een beperkt aantal plaatsen.

Vooraf reserveren is nodig.
Aanmelden via info@hetgelehuisinprincenhage.com